Bucsecs

Erdély délkeleti bástyája

001.jpg

A Bucsecs tömeges megjelenésű bástyaként őrködik Erdély délkeleti végvidékén, a Déli-Kárpátok és a Kárpátkanyar határán. Tekintélyt parancsoló, óriási sziklás leszakadásai és jégvájta formakincse az előbbi nagytájhoz, kőzettani-szerkezeti jellegzetességei pedig az utóbbihoz sorolják. Vad alpesi látványával méltó kiegészítése a Déli-Kárpátok uralkodó, 2500 m fölé merészkedő vonulatait bemutató túrakönyv-sorozatnak. A sokszínű túratereppel csábító hegyvilág a romániai hegymászás bölcsőjének számít, turistatömegek keresik fel, ám e kiadvány, a korábbi kötetekhez hasonlóan, a jelenkori emberi beavatkozásokon túli, turistaáradat helyett a tavaszi és nyári növényritkaságokban pompázó Bucsecs valódi arcát igyekszik bemutatni, amely vonzó lehet a lelkes természetjárók számára.

006_1.jpg

A turistakalauz öt fejezetből áll. Az első rész természettudományos összefoglalást tartalmaz, bár további részletekkel, kiemelt szövegdobozokban, a későbbi fejezetekben is találkozunk.

010.jpg

A második rész az általános túrainformációk mellett egy több oldalra kiterjedő képösszeállítást is kínál, amely a Bucsecs távoli varázsát, a szomszédos völgyekből és hegységekből szemlélt fenségét hivatott érzékeltetni.

024.jpg

032.jpg

A legterjedelmesebb harmadik fejezet túraútvonal-leírásokat részletez. A terepbejárás 2015-ben történt 21 túra keretében.

066.jpg

102.jpg

116.jpg

128.jpg 162.jpg

184.jpg

A negyedik fejezet a Barcaság műemléképületeire, erődtemplomaira és váraira, továbbá a történelmi tájegység koronájára, Brassóra összpontosít.

188.jpg

208.jpgA túrakönyv, rendhagyó módon, a sorozat összegzésével zárul.

A kötethez részletes turistatérkép-melléklet társul.

210.jpg